Akdeniz Ağaç ve Orman
Ürünleri Üreticileri Derneği

0535 954 09 11

 

Akdeniz Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (AKOD) Başkanı Tarık Ciğer: ‘Üretim sorununu aşmalıyız’

 

Türkiye’nin Avrupa’nın 4. büyük orman ülkesi olmasına karşın, bu potansiyeli üretim bazında doğru kullanamadığımızı vurgulayan Tarık Ciğer, “Almanya’yı herkes büyük bir orman ülkesi olarak bilir ama, orman popülasyonu açısından 8.sıradadır. Ama Almanya’nın yıllık üretimi 70 milyon m3 iken, bizim bu yılki planlama üretimimiz 33 milyon m3. Tam olarak aşmamız gereken sorun da bu” diye konuştu.

 

Birçok platformda yıllardır dile getirmelerine karşın, sorunun çözümü noktasında yeni yeni bazı girişimlerin yapıldığını aktaran Ciğer, “Türkiye’de artık ağaçların yakacak olarak kullanılmasından

vazgeçilmelidir. 21.yüzyılda yakacak olarak ağaçların katledilmesi çok acı. Plantasyon ağaç üretimine ağırlık vererek, orman varlığımızı korumak zorundayız” dedi. Küresel ısınmayla birlikte ağaçların öneminin de arttığını sözlerine ekleyen Ciğer, şunları söyledi: “Ağaç varlığı demek, yağmurun gelmesi demektir. Göletlerin, nehirlerin, derelerin oluşması demektir. Bizler, 100 yıl önce çorak yerlere ekilen ağaçların meyvelerini topluyoruz. İnsan sağlığı için, gelişen nüfusla orantılı olarak ağaç sayısı da artmalıdır. Bu bağlamda her yeni doğan çocuk için 3 ağaç dikilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bence bu bir kampanyaya dönüştürülmeli.”

 

Kaynak: http://www.mersintercuman.com/